aloittelijoiden kurssi piano

Helsingin Pianostudio tarjoaa piano-opetuksessa monentasoisia ryhmiä, useimmista on tarjolla sekä aamu- että iltaryhmä.

 

Pianokurssi osa 1 alkaa aivan alusta. Tästä voit aloittaa, vaikket olisi soittanut päivääkään pianoa! Opit tuntemaan koskettimet, löytämään helppoja melodioita ja lukemaan alustavasti nuotteja sekä tekemään säestyksiä. Tunneilla soitetaan paljon parin kanssa – tämä kehittää yhteissoittotaitoja eli rytmiikkaa ja kuuntelemista. Kymmenen viikon aikana soitetaan monia tuttuja lauluja ja opit myös säestämään niitä.

Pianokurssilla osa 2 jatketaan eteenpäin. Tavoitteena on kolmella soinnulla tapahtuva säestystaito tärkeimmissä sävellajeissa. Edelleen soitetaan tuttuja lauluja korvakuulolta ja nuoteista. Parin kanssa soitetaan viikoittain toisen aina säestäessä ja toisen soittaessa melodiaa. Tehtävät ovat tasoltaan kohtuullisia.

IMG_1900

Melodian ja säestyksen yhdistämistä harjoitellaan erityisesti Pianokurssissa 3. Oikeassa kädessä on melodia sekä sointusäveliä ja vasen käsi soittaa itsenäistä säestyskuviota. Näistä pienistä harjoituksista ja kappaleista edetään pidempiin lauluihin Pianokurssien osassa 4.

Kun osaat jo säestää peruskolmi-ja nelisoinnuilla (esim. Dm7, G7, C) basso +kolmisointuotteella ja haluat oppia lisää komppityylejä, niin silloin Komppaa itse -kurssin osat 1-2  on oikea vaihtoehto. Kurssilla tutkitaan monipuolisesti sointukulkuja tutuista hittikappaleista vuosikymmenten varrelta, tutustutaan erilaisiin komppeihin (beat, rock, tango, valssi, fox trot jne.) sekä opitaan tekemään säestyksiä ja alkusoittoja kappaleisiin. Yhteissoittoversioissa toinen oppilas soittaa melodian ja toinen säestyksen. Lisäksi harjoitellaan korvakuulolta soittamista, improvisointia sekä musiikin teorian perusilmiöitä käytännössä.

Jos vapaan säestyksen monet perusilmiöt ja -kompit on jo tuttuja, ja kaipaat kappalekohtaisia ideoita säestämiseen, tule silloin Komppaa itse -kurssin osiin 3 eteenpäin! Harjoittelemme erilaisissa pop-, rock-, iskelmä- ja laulelmakappaleissa esiintyviä komppeja soitnukiertoineen. Fraseerauksen ja rytmiikan opiskelu tuo lisää ryhdikkyyttä soittoon. Kompeista voi usein soittaa erilaisia variaatioita: alkusoitoksi, rauhalliseen ja vetävään tunnelmaan sopivia komppeja sekä vaativia polyrytmisiä kuvioita sisältäviä komppeja synkopovine fraseerauksineen. Näitä ei kannata pelästyä: kun asian oppii, se usein toistuu säestyksessä koko osan ajan. Kun melodian jättää toiselle muusikolle soitettavaksi tai laulettavaksi, säestäminen on selkeämpää hahmottaa. Melodian soitto sotkee säestyksen sisäisen logiikan – tämän takia toivelaulukirjojen valmiiksi kirjoitetut sovitukset ovat vaikeita soittaa: komppi vaihtelee koko ajan melodian ehdoilla. Soitamme Helsingin Pianostudiossa aina joko korvakuulolta tai melodianuoteista jossa on sointumerkit. Joissain uusissa säestys/laulukirjoissa on komppiehdotukset melodianuotin yhteydessä. Näistä pääsee kiinni säestyksen perusrytmiin. Esimerkiksi Pianohitit-sarja on tällainen (Ekat Pianohitit, Pianohitit 1, Pianohitit 2, Poppia ja balladeja, Joulun klassikot ja hitit).

Jos taas haluat opiskella laaja-alaisesti vapaata säestystä, harjoitella improvisointia, opiskella sointuja, rytmiikkaa ja soinnuttamista, niin uusi Vapaa säestys 1-3 -kurssi on sinulle paras.

Klassisen pianomusiikin kurssilla soitetaan erilaisia aluksi pieniä ja helppoja klassisia kappaleita – näistä voi edetä omaa vauhtiaan kohti Für Eliseä ja Kuutamosonaattia. Kaikkia kursseja järjestetään sekä Herttoniemessä että Ogelissa.

Varaa tutustumistunti, niin saat kokeilla mikä taso on sopivin!