Pianonsoiton ja vapaan säestyksen opetusta aikuisille Kampissa, Herttoniemessä ja Oulunkylässä. 

Haluatko soittaa pianoa? 

Pianonsoiton ja vapaan säestyksen opetusta kaikille aikuisille – tunteja ryhmässä ja yksilöllisesti.

Voit olla opiskellut pianonsoittoa aiemmin tai aloittaa täysin uuden harrastuksen. Yksilöopetuksessa voit painottaa opetuksen sisältöä haluamallasi tavalla. Ryhmäopetus tarjoaa laajan näkymän pianonsoiton perustaitoihin säestämisestä improvisointiin. Kaikilla tunneilla perehdytään myös hyvään perustekniikkaan, musiikin teorian perusasioihin sekä yhteismusisoinnin taitoihin. Kurssit etenevät alkeistasolta (Pianon alkeet) eteenpäin puolen vuoden moduleissa (Pianokurssi 1Pianokurssi 2, Pianokurssi 3  jne.).

Pianonsoittokurssit Jazz & latin, Evergeenit pianolla sekä Pianomusiikin klassikot painottuvat omaan soittamiseen ja ohjelmistoon. Näillä opit soittamaan itse kappaleita sekä samalla niiden säestyksiä.

Vapaan säestyksen peruskursseilla opiskellaan erilaisia säestyksiä, ”komppeja” kappaleisiin. Jos tunnet jo jonkun verran sointuja ja osaat soittaa pianoa, tämä on oiva kurssi kappaleiden soittamiseen ja uudenlaisten säestysten opetteluun. Jos taas haluat opiskella ammattimaisen laaja-alaisesti vapaata säestystä, harjoitella improvisointia, opiskella sointuja, rytmiikkaa ja soinnuttamista, niin Vapaa säestys 1-3 -kurssikokonaisuus on sinulle paras. Kurssikokonaisuus vastaa musiikkiopistotason vapaan säestyksen opintoja (valtakunnallinen Vapaa säestys D).

Tutustumistunnilla selvitetään osaamistasosi sekä valitaan sopivin kurssi. Lisäksi opetusta on tarjolla kesäkurssien ja workshoppien muodossa. Kaikkia kursseja järjestetään Herttoniemessä, Ogelissa ja Kampissa.

Musisointi lähtee aina vuorovaikutuksesta ja kuuntelemisesta. Jo ensimmäisestä tunnista alkaen soitamme yhdessä. Suosittelemme päivittäistä 5-20 minuutin keskittynyttä harjoittelua – monta lyhyttä harjoittelutuokiota antaa paremman tuloksen kuin yksi pitkä. Pianokursseilla 1-3 sinut auttavat alkuun kurssiin liittyvät harjoitteluvideot. Omilla yksilötunneilla voidaan lisäksi tehdä omia henkilökohtaisia taltiointeja harjoittelua varten esim. puhelimella tai tabletilla.

Voit aloittaa pianonsoiton myös verkkokursseilla: Pianokurssi 1, Pianokurssi 2 sekä Pianokurssi 3 ovat saatavana verkkokurssina tai hybridiopetuksena. Lisää verkkokurssimateriaalia mm. musiikin teoriasta (asteikot, soinnut, äänenkuljetus, kompit, rytmiikka jne.) pianokurssit.fi.-verkkokursseilla.

Katso millaista on opiskelu ja soittaminen Helsingin Pianostudion ryhmissä.

“Oman aikataulun perusteella toimiva tuntivarausjärjestelmä on todella hyvä malli – itseasiassa se oli yksi tärkeimmistä syistä valita opiskelupaikaksi Helsingin Pianostudio.  Joustavuus helpottaa kynnystä osallistua opetukseen. Kiitos laadukkaasta opetuksesta.”

Asiakaspalaute, 16.5.2018

“Nämä etätunnit on loistohomma! Tuntien aikatauluttaminen kalenteriin on helpompaa, lastenhoitoa ei tarvitse järjestää ja huomaan, että opin paremmin kun mieli on rauhallisempi kuin suoraan töistä tunnille rynnätessä. Kamerayhteyden kautta onnistui kaikki mikä livetunnillakin soittotekniikkani viilaamista myöten ja harjoitustehtävät sain nuotteina ja äänitiedostoina sähköpostiin. Helsingin ulkopuolella asuvalle pienten lasten äidille tämä on huippujuttu.”

Asiakaspalaute, 9.4.2020

“Kiitos viihtyisistä tiloista ja hyvästä opetuksesta. Vapaa säestys-kurssi ihan huippu, tietopohja karttuu ihan huomaamatta, ja aina mennään musiikki edellä.”

Asiakaspalaute, 16.5.2018

“Aivan loistava kokemus! Ja aion käyttää teidän palveluita jatkossakin 🙂 Teidän pianotunneilla olen saanut taas kipinän soittaa pianoa.”

Asiakaspalaute, 16.5.2018

“Opetusta ei voi kylliksi kiittää! Tunnelma on rento ja kannustava, taitava opettaja kuuntelee tarkasti oppilasta ja löytää aina oikeat keinot, joilla päästään eteenpäin. Mikä ilo!”

“Huippua, innostavaa ja kannustavaa opetusta! Etänä järjestetyt tunnit ovat olleet laadukkaita ja opetuksesta on saanut paljon työkaluja niin soittamiseen kuin sovittamiseenkin. Opettajalla on laaja kokemus ja hyviä vinkkejä myös pääsykokeisiin valmistautumiseen. Tuntien varaus netissä on helppoa ja joustavaa.”

Asiakaspalaute, 16.5.2020

“Opiskelu mielenkiintoista ja samalla haastavaa kun ei “perinteistä” soitonopiskelua jota aikaisemmin harrastanut.”

Asiakaspalaute, 16.5.2018

“Mukavat ja kannustavat opettajat, sekä tietoa ja taitoa edistävät opetukset.”

Asiakaspalaute, 16.5.2018

“On ollut oikein mukavaa soittaa sekä ryhmässä että omilla tunneilla, opettaja on tosi kannustava ja hauska. Suosittelen!”

Nainen, vasta-alkaja

“Kiitos, että saan toteuttaa unelmaani opetella soittamaan pianoa! Opetus on tasokasta.”

Asiakaspalaute 2017

“Tilat Herttoniemessä ovat hienot ja opettaja on todella hyvä!”

Asiakaspalaute 2017

“Olen ollut tyytyväinen opettajiin ja opetuksen positiiviseen otteeseen. Kiitos!”

Asiakaspalautekysely 2017

Jokaisen soittajan kanssa tehdään ensimmäisten viikkojen aikana suunnitelma opiskelun etenemiseksi. Aikaisemmin pianoa soittaneiden kanssa voidaan opiskella kappaleita korvakuulolta, harjoitella sointuja ja säestyksiä tai tutkia nuotinlukua ja pianotekniikkaa. Musiikin peruskäsitteiden omaksuminen tapahtuu parhaiten itse tekemälllä: meidän oppilaamme improvisoivat, kirjoittavat esim. Youtuben kappaleita nuoteiksi ja säveltävät omia kappaleita. Samaan aikaan tutustumme pianotekniikan mahdollisuuksiin.

Pianokurssit alkeista keskitasolle

Kesto 10 opetuskertaa

Pianonsoiton kurssit aloitteleville ja palaaville oppilaille alkavat heti yhteismusisoinnilla. Kaikki osaavat musisoida, vaikka eivät olisi opiskelleet päivääkään musiikkia.

Alkeiskursseilla opitaan pianonsoiton perusasioita, kuten rentoa soittotekniikkaa, rytmiikkaa, sointujen käyttöä säestysten luomisessa, melodian soittoa nuoteista sekä korvakuulolta. Ryhmäopetus tukee oppimisprosessia luontevasti: kappaleita ja säestyksiä sekä harjoitellaan että soitetaan parin kanssa. Yhteismusisointi kehittää soittotaitoa nopeasti, tehokkaasti ja lisäksi hauskaa!

Opetusaikoja on Herttoniemessä (H), Oulunkylässä (O) sekä Kampissa (K).

Pianonsoiton kurssitarjonta
(kurssi = 10 viikkoa, tunnin kesto 45 min. Jos ryhmäkoko jää kahteen, kurssin pituus on 7 viikkoa) Katso seuraavat alkavat kurssit etusivun kohdasta “Ajankohtaista”.

Jos haluat korvata kurssin tunnin, kysy opettajaltasi sopivia mahdollisuuksia. Ryhmiä alkaa useita kertoja lukukaudessa, joten kaikki samannimiset ryhmä eivät ole välttämättä keskenään samassa kohdassa kurssia.

 • Pianon alkeet: pianonsoiton tekniikkaa, nuotinlukua, musiikin teoriaa, yhteismusisointia, säestämisen alkeita. Tämän kurssin jälkeen olet valmis Pianokurssi 1:lle!  Kurssin kesto neljä viikkoa, jonka jälkeen samaan aikaan alkaa Piano 1 -kurssi.
 • Pianokurssi 1 (nuotinluku, melodiansoitto, kahden soinnun säestykset ym). Also available in English based on need.
 • Pianocourse 1 (in English)
 • Pianokurssi 2 (jatkoa; kolmen soinnun säestykset ym.)
 • Pianokurssi 3 (itsenäisten käsien harjoittelua; sointusävelet melodian alla)
 • Pianokurssi 4-5 (tekniikka, improvisointi; melodia+komppi)
 • Pianokurssi 6-7 (tyylit, rytmiikka; melodia+komppi)
 • Pianomusiikin klassikot (eritasoisia klassisia pianosävellyksiä yksilöllisesti ja ryhmässä)
 • Evergreen-kappaleet pianolla (mukavia ja helppoja kappaleita soittaen ja säestäen)
 • Lastenlaulukurssi (helpot säestykset ja kivat kompit)
 • Jazz&latin (helppoja ja hyviä sovituksia kaikille pianistille): tulossa.
 • Tuomas -laulut (mukavia säestyksiä ja yhteismusisointia)

Jos tarvitset apua kurssisuunnittelussa, niin varaa tutustumistunti tai ota yhteyttä. Tervetuloa!

Ilmoittaudu nyt pianotunnille tästä

Selaa tästä alkeiskurssien sisältöihin liittyviä videoita ja katso itse miten opit soittamaan ja säestämään helposti:

Vapaan säestyksen perus- ja jatkokurssit säestämisen opiskeluun

Kursseilla opitaan säestämään sointumerkeistä tuttuja kappaleita sekä soittamaan niiden melodioita. Pääpaino on erilaisten komppien ja sointukiertojen opiskelussa sekä rytmiikan kehittämisessä. Ryhmässä soitetaan paljon yhdessä parin kanssa, jolloin toinen voi keskittyä melodian soittamiseen ja toinen pelkkään säestykseen. Tunneilla käydään läpi myös musiikin teoriaa apuvälineenä kappaleiden hahmottamisesssa ja opiskelussa. Tavoitteena on itsenäinen säestystaito erilaisissa musiikkityyleissä. Yhteissoittoa, kotiharjoittelua, ohjelmisto n. 12 kappaletta. Materiaalina Pianohitit – Komppaa itse –sarjan kirjat Pianohitit 1, Pianohitit 2 sekä Poppia ja balladeja.

Vapaan säestyksen peruskurssit 1-6 -kurssit – Opi luomaan hienoja ja selkeitä säestyksiä Pianohitit-kirjan komppimallien avulla. Kaksi kurssia yhtä kirjaa kohden (kurssit 1-2 vastaavat Pianohitit 1 –kirjaa, kurssit 3-4 Pianohitit 2 – ja kurssit 5-6 Poppia ja balladeja –kirjaa. Kirjoja saatavilla täältä.

Katso seuraavat alkavat kurssit etusivun kohdasta “Ajankohtaista”. Jos tarvitset apua kurssisuunnittelussa, niin varaa tutustumistunti tai ota yhteyttä. Tervetuloa!

Voit ilmoittautua kurssille tästä.

Katso tästä esittelyvideo vapaan säestyksen kurssilta

Vapaa säestys 1-3

Vapaa säestys 1-3 kurssit vastaavat yhteensä valtakunnallista Vapaa säestys D-kurssia eli Musiikkiopistotason suoritusta.

Kursseilla opiskellaan laajasti vapaan säestyksen ilmiöitä. Samalla kun harjoitellaan improvisointia, sointukulkuja, komppeja ja kappaleita, niin ilmiöt linkitetään musiikin teoriaan. Kurssilla syvennetään säestämisen osaamista, tyylilajien tuntemusta sekä harmonian, rytmiikan ja fraseerauksen hallintaa. Tavoitteena on oppia säestämään sekä sointumerkein, kirjoitetuista nuoteista että korvakuulolta. improvisointia, korvakuulolta soittoa. Lisäksi harjoitellaan musisointia sekä improvisointia eri tyyleissä (esim. blues, pop, kolmimuunteiset tyylit, latin jne.). Kurssi koostuu kolmesta 10 viikon jaksosta, jotka suoritetaan järjestyksessä. Kurssikokonaisuus vastaa yhteensä valtakunnallista Vapaa säestys D-jaksoa (Musiikkiopistotason Vapaa säestys -jakso) ja antaa hyvät valmiudet vapaan säestyksen itsenäiseen harrastamiseen tai ammattiopintoihin. Materiaalina käytetään suosittua kansainvälisen Vapaan säestyksen käsikirjan suomenkielistä laitosta. Huom.! Vapaa säestys 1-3 on mahdollista suorittaa myös Vapaan säestyksen verkkokurssina. Voit yhdistää oman tuntipaketin tunteja verkkokurssiin haluamallasi rytmillä.

Opetusta järjestetään, Herttoniemessä, Oulunkylässä ja Kampissa. Katso seuraavat alkavat kurssit etusivun kohdasta “Ajankohtaista”.

Kun tarvitset apua kurssisuunnittelussa, niin varaa tutustumistunti tai ota yhteyttä. Tervetuloa!

Yksilöopetus ja paritunnit

Tarjoamme myös henkilökohtaista yksilöopetusta. Tämä on hyvä silloin kun ryhmäopetus ei sovi esimerkiksi aikataulujen puolesta tai haluat edetä nopeammin. Räätälöity yksilöopetus sopii myös, jos haluat sekä soittaa pianoa että esim. saada ohjausta omassa säveltämisessä.

Tavoitteenamme on henkilökohtaisesti mielekäs ja merkityksellinen oppimisprosessi kullekin räätälöidyllä tasolla. Pitkällä oleville soittajille tarjoamme mm. seuraavanlaisia osa-teemoja:

 • säestystaidon yleinen kehittäminen (sointumerkit, säestystyylit, rytmiikka, fraseeraus, kuuntelu, pianotekniikka, luovuus ym.)
 • improvisointi pianolla – improvisoinnin aloittaminen, improvisoinnin harjoitteleminen (Improvisoinnin käsikirja, ilmestyy 2021)
 • pop/rock-kappaleiden soittaminen tyylinmukaisesti
 • jazz-harmonian hallinta (Dm9, G13, Cmaj9)
 • soolon soitto jazz-kappaleissa
 • melodioiden monipuolinen soinnuttaminen
 • omien säestysten luominen
 • korvakuulosoiton kehittäminen
 • pianonsoiton tekniset haasteet ja niiden ratkaisut
 • rytmiikka, groove ja sisäinen pulssi
 • melodian ja säestyksen yhdistäminen
 • räätälöidyt aiheet tarpeen mukaan – esitä toiveesi opiskeltavasta aiheesta ja me etsimme sinulle opettajan!

Helsingin Pianostudion opetus järjestetään viihtyisässä ja modernissa  opetusstudiossa, jossa jokaiselle soittajalle on oma soitin. Soittaminen tapahtuu välillä yksin kuulokkeilla, välillä parin kanssa harjoitellen ja esittäen sekä välillä koko ryhmän yhteismusisointina.  Opetus on kokonaisvaltaista sisältäen kaikille yhteisiä teemoja, kappaleiden ja soittotekniikan harjoittelua, musiikin teoriaa sekä henkilökohtaista ohjausta esim. tekniikassa.  Pedagoginen lähestyminen on aina sovitettu ryhmän tason mukaan. Tavoitteet asetat itse ammattitaitoisen opettajan ohjauksessa. Musiikin opiskelu meillä on leppoisaa.

Tervetuloa tunneille!