Mobiilimusiikkipäivässä (osa 1) opiskellaan iPadin käyttöä musiikinopetuksessa

Helsingin Pianostudion iPad-koulutuksessa (Mobiilimusiikkipäivä osa 1) käydään läpi iPadin peruskäyttöä, hyviä käytänteitä sekä opiskellaan opettajan työtä helpottavien ohjelmien, “appien”, käyttöä pienryhmissä. Kun luo itselleen hyvät rutiinit, iPadin käyttö tuntuu luontevalta muun toiminnan yhteydessä. Notion-nuotinnosohjelmalla saa kirjoitettua nuotteja puhtaaksi, sisään soittaen tai naputtaen. Myös oppilaat voivat kokeilla nuotintamista ja samalla oppia lukemaan nuottikirjoitusta.

iRealPro-ohjelma puolestaan tarjoaa sointumerkkien pohjalta säestyksen haluttuun tempoon ja tyyliin. Opettaja voi etukäteen luoda säestyksen mihin tahansa kappaleeseen kirjoittamalla sen sointumerkit rakenteineen ohjelmaan. Säestyksen tyyliä ja sävellajia voi vaihtaa. Säestystä toistettaessa näytölle voi valita sointumerkit, kitaraotteet, koskettimiston otteet tai vaikkapa asteikot improvisointia varten.

GarageBandin käyttöä moni on harjoitellut omatoimisesti ja käyttänyt myös luokkansa kanssa. Koulutuksessa tutustumme tarkemmin ohjelman mahdollisuuksiin sävellyttämisessä ja musiikin teorian haltuunotossa. Kappaleiden luominen Smart-soittimilla on helppoa, kun päättää sointukierron etukäteen. Monia asioita voi muokata, vaikka helppokäyttöisyys tuokin mukanaan tiettyjä rajoitteit esim. tahtilajien suhteen. Kun tietää ohjelman rajoitukset, pystyy sitä hyödyntämään täysipainoisesti opetuksessa. Monesti suurin kysymys on, miten tuotosta voi jakaa eteenpäin muokkaamista tai kuuntelua varten. Koulutuksessa käydään myös nämä vaihtoehdot läpi.

Kun peruskäyttö on tuttua, tule jatkokurssille!

Kun iPadin peruskäyttö on tuttua ja saat GarageBandista jo paljon irti, on koulutuksen toisesta osasta olla hyötyä luokan sävellyttämisessä. Kun opetustunteja on käytössä rajallisesti, on tärkeää että myös iPadin käytöllä on sisällöllisesti ja pedagogisesti asetetut tavoitteet. Säveltäminen on oppilaalle luonteva tapa tutustua käytännössä musiikin peruselementteihin  ja saada omakohtaista kokemusta esim. rytmiikasta ja kappaleen rakenteesta. Säveltämistä voidaan tehdään joko tyhjältä pöydältä tai – kuten tämän päivän monet omatoimiset käyttäjät – valmiiden elementtien sommittelusta alkaen. Opettajalta vaaditaan uudenlaisia taitoja hallita sekä laiteosaamista, musiikkityylien hallintaa että kokonaisen ryhmän säveltämisen ohjaamista. KOulutuksemme on suunniteltu juuri tähän tarpeeseen.

Kysy lisää tilauskoulutuksesta!