aloittelijoiden kurssi piano

Helsingin Pianostudio tarjoaa piano-opetuksessa monentasoisia ryhmiä, useimmista on tarjolla sekä aamu- että iltaryhmä. Kiinnostaako säestäminen vai kappaleiden soittaminen? Valitse oikea ryhmä.

Huom.! Kun kurssista on yhtäaikaa etenemässä toinen toteutus, voit tilapäisesti vierailla tässä toisessa ryhmässä esim. työesteen tai sairastapauksen sattuessa. Ilmoita joustotarpeesta opettajallesi.

Pianon alkeet – kurssi kaikille aikuisille vasta-alkajille! Tutustu pianonsoittoon sitoumuksetta neljän viikon ajan: pianonsoiton tekniikkaa, nuotinlukua, musiikin teoriaa, yhteismusisointia, säestämisen alkeita. Tämän kurssin jälkeen olet valmis Pianokurssi 1:lle!

Piano 1-, Lastenlaulu- ja Evergreenit pianolla -kursseille voi tulla mukaan myös ilman alkeiskurssia.Pianokurssi 1 – Tästä voit aloittaa, vaikket olisi soittanut päivääkään pianoa! Opit tuntemaan koskettimet, löytämään helppoja melodioita ja lukemaan alustavasti nuotteja sekä tekemään säestyksiä. Tunneilla soitetaan paljon parin kanssa – tämä kehittää yhteissoittotaitoja eli rytmiikkaa ja kuuntelemista. Kymmenen viikon aikana soitetaan monia tuttuja lauluja ja opit myös säestämään niitä. Yhteissoitto on palkitsevaa ja opettavaista.

Pianokurssi osa 2 vie asiaa eteenpäin. Tavoitteena on kolmella soinnulla tapahtuva säestystaito tärkeimmissä sävellajeissa. Edelleen soitetaan tuttuja lauluja korvakuulolta ja nuoteista. Parin kanssa soitetaan viikoittain toisen aina säestäessä ja toisen soittaessa melodiaa. Tehtävät ovat tasoltaan aina kohtuullisia. Säestyksissä käytetään samoja käännöksiä, joten säestämisestä tulee nopeasti sujuvaa. Myös melodian soittoon säestyksen kanssa tutustutaan ja tätä harjoitellaan.

IMG_1900

Melodian ja säestyksen yhdistämistä harjoitellaan erityisesti Pianokurssissa 3. Oikeassa kädessä on melodia sekä sointusäveliä ja vasen käsi soittaa itsenäistä säestyskuviota. Näistä pienistä harjoituksista ja kappaleista edetään pidempiin lauluihin ja liikkuvampiin säestyskuvioihin Pianokurssien osissa 4-5. Näillä kursseilla käytetään Ekat Pianohitit-kirjaa (saatavilla täältä). Jos haluat siis soittaa kappaleita yksin pianolla (melodia ja säestys), niin Pianokurssit 3-5 tarjoavat selkeän reitin harjoituksista ohjelmistoon. Evergreen-, Lastenlaulu-, Tuomaslaulu–, sekä Jazz/latin-kurssit puolestaan tarjoavat nimensä mukaista ohjelmistoa soitettavaksi erilaisilla työkaluilla (katso alta lisätietoja).

Haluatko oppia säestämään kappaleita tyylinmukaisesti? Kun osaat jo säestää peruskolmi-ja nelisoinnuilla (esim. Dm7, G7, C) basso +kolmisointuotteella ja haluat oppia lisää komppityylejä, niin silloin Vapaan säestyksen peruskurssin osat 1-2  on oikea vaihtoehto. Kurssilla tutkitaan monipuolisesti sointukulkuja tutuista hittikappaleista vuosikymmenten varrelta, tutustutaan erilaisiin komppeihin (beat, rock, tango, valssi, fox trot jne.) sekä opitaan tekemään säestyksiä ja alkusoittoja kappaleisiin. Yhteissoittoversioissa toinen oppilas soittaa melodian ja toinen säestyksen. Lisäksi harjoitellaan korvakuulolta soittamista, improvisointia sekä musiikin teorian perusilmiöitä käytännössä.

Jos vapaan säestyksen monet perusilmiöt ja -kompit on jo tuttuja, ja kaipaat kappalekohtaisia ideoita säestämiseen, tule silloin Vapaan säestyksen peruskurssin osiin 3-6! Harjoittelemme erilaisissa pop-, rock-, iskelmä- ja laulelmakappaleissa esiintyviä komppeja soitnukiertoineen. Fraseerauksen ja rytmiikan opiskelu tuo lisää ryhdikkyyttä soittoon. Kompeista voi usein soittaa erilaisia variaatioita: alkusoitoksi, rauhalliseen ja vetävään tunnelmaan sopivia komppeja sekä vaativia polyrytmisiä kuvioita sisältäviä komppeja synkopovine fraseerauksineen. Näitä ei kannata pelästyä: kun asian oppii, se usein toistuu säestyksessä koko osan ajan. Kun melodian jättää toiselle muusikolle soitettavaksi tai laulettavaksi, säestäminen on selkeämpää hahmottaa. Melodian soitto sotkee säestyksen sisäisen logiikan – tämän takia toivelaulukirjojen valmiiksi kirjoitetut sovitukset ovat vaikeita soittaa: komppi vaihtelee koko ajan melodian ehdoilla. Soitamme Helsingin Pianostudiossa aina joko korvakuulolta tai melodianuoteista jossa on sointumerkit. Joissain uusissa säestys/laulukirjoissa on komppiehdotukset melodianuotin yhteydessä. Näistä pääsee kiinni säestyksen perusrytmiin. Esimerkiksi Pianohitit-sarja on tällainen (Ekat PianohititPianohitit 1, Pianohitit 2, Poppia ja balladejaJoulun klassikot ja hitit sekä uutuus Pianohitit: Lastenlauluja). Pianokurssit.fi-sivuston verkkokauppa palvelee alan ammattilaisia ja harrastajia. Oppilaana saat asiakaskirjeessä kausialennuskoodeja – käytä ne hyväksesi! 

Jos taas haluat opiskella laaja-alaisesti vapaata säestystä, harjoitella improvisointia, opiskella sointuja, rytmiikkaa ja soinnuttamista, niin Vapaa säestys 1-3 -kurssi on sinulle paras. Kurssikokonaisuus vastaa yhteensä valtakunnallista Vapaa säestys D-tasoa (eli Musiikkiopistotason vapaan säestyksen suoritusta). Ryhmän tehtävät etenevät viikoittain ja edellyttävät annettujen Vapaan säestyksen käsikirjan tehtävien tekemistä sekä soittotehtävän harjoittelua. Tämän kurssin voit suorittaa myös verkossa!

Vapaan säestyksen jatkokurssit opettavat sinulle kuinka komppeja rakennetaan itse äänitteiden pohjalta, mistä esteettisistä ja teknisistä lähtökohdista kannattaa lähteä. Kurssi vaatii paljon soveltamista – siksi sitä suositellaan pitkällä oleville pianisteille, joilla on jo kokemusta monenlaisesta säestämisestä ja komppaamisesta (esim. Vapaan säestyksen peruskurssit 1-6 tai Vapaa säestys 1-3). 

Jos haluat erityisesti soittaa pianolla tuttuja lauluja, niin voit valita näistä:

  • Lastenlaulukurssilla käydään soittamisen ja säestämisen peruskysymyksiä helpon ja keskivaikean ohjelmiston kautta. Kivat kompit ja helpot sovitukset. Sopii erinomaisesti esim. luokanopettajille, kotimusisointiin jne. Kirjana käytetään Pianohitit:Lastenlauluja (saatavilla täältä).
  • Evergreenit pianolla -kurssi käsittää tuttuja lauluja, lyhyitä ja pidempiä soitettuna yksin pianolla. Kaikki helpot toivekappaleet tervetulleita!
  • Klassisen pianomusiikin kurssilla soitetaan erilaisia aluksi pieniä ja helppoja klassisia kappaleita – näistä voi edetä omaa vauhtiaan kohti Für Eliseä ja Kuutamosonaattia.
  • Tuomaslaulukurssilla soitetaan hengellisiä lauluja ja luodaan niihin uusia säestyksiä sointumerkeistä.
  • Jazz/latin-kurssilla soitetaan jazz- ja lattariklassikoita tyylinmukaisesti.

Kaikkia kursseja järjestetään sekä Kampissa, Herttoniemessä että Ogelissa.

Varaa tutustumistunti, niin saat kokeilla mikä taso on sopivin!

Avaa ovi pianonsoiton maailmaan!